Monday, May 17, 2010

Blueberry Blondie (Blondie de Mirtilo)

I have found this recipe at Carla Duc's blog, "Entre Panelas", who in turn found it in "Chocolatria" blog. It takes no chocolate and goes perfect with a cup of coffe or tea. Here goes a translation (pls, as always forgive me eventual mistakes with the language):

1 cup soft butter or margarine
1 cup dark sugar
1 egg, slightly beaten
1 tea spoon vanilla essence
1 tea spoon baking powder
a pinch of salt
2 cups wheat flour
1 cup fresh blueberries
Spread some butter in the baking tray (I used one of 30x20cm) and sprinkle some flour.
Preheat the oven at 180ºC.
In a bowl, mix the melted butter with the sugar.
Add the egg and the vanille essence, mix well.
Add the cup of flour, the baking powder and a pinch of salt and mix with care using a fouet or a spatula. Pour delicately in the baking tray and add the berries.


Insert it in the oven and let it bake for aprox. 25min or a little bit longer. Do not let it too long in the oven - it may get too dry inside. If you wish, sprinkle some powder sugar on it before serving.
(Is that all ? Yes ! As I had told you: easy !!)
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A receita do post de hoje se chama "Blondie de Blueberry" e eu peguei la no blog da Carla Duc, o Entre Panelas. Ela por sua vez viu a receita no blog Chocolatria.
Ingredientes:
1/2 xic. de manteiga ou margarina derretida
1 xic. de açúcar mascavo escuro
1 ovo levemente batido
1 colher (chá) de baunilha
1/2 colher (chá) de fermento em pó
1/8 colher (chá) de bicarbonato de sódio
1 xic. de farinha de trigo
3/4 xic. de blueberries – usei frescas
Modo de Fazer:
1. Pré-aqueça o forno a 180ºC.
2. Em uma tigela, derreta a manteiga e misture o açúcar mascavo.
3. Adicione o ovo, a baunilha e misture bem.
4. Adicione a farinha, o fermento e o bicarbonato peneirados e misture delicadamente com um fouet ou espátula.
5. Despeje esta mistura em uma fôrma untada e polvilhada de tamanho de cerca de 20×20cms e espalhe por cima os blueberries.
6. Leve para assar por cerca de 25-30 minutos. Cuidado para passar do ponto, senão poderá ficar ressecado.
7. Desenforme, corte em quadrados e caso deseje, polvilhe com açúcar de confeiteiro.

Essa é a receita original. Como eu não tinha bicarbonato de sódio, eu não usei. Acho que não modificou o resultado. Como eu não tinha nenhuma forma de 20 x 20cm eu dobrei a receita e usei uma forma de alumínio de cerca de 30cm x 20cm. O blondie ficou perfeito ! Acho que fica muito com um café, chá ou chocolate quente.

As forminguinhas lá em casa adoraram o blondie.

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