(Bilingual post English / Portuguese).
Texto em portugues no final do post.
Today I tested an unusual recipe with cheese coated with nuts and quickly fried. It is then placed on a bed of green leaves and served as a meal salad. Very chic and very simple. I made some changes and you can make yours too. Keep reading...
This recipe is from the book "Alles over Kaas" (Everything about Cheese) ISBN 905964 123X, Image Books Factory BV. About 46 pages and lots of unusual recipes with cheese: a soup, a lasagne, a risotto, a souffle, a courgette bread, a strudel, a terrine...
The recipe says "nuts mix".
I used only cashew nuts and the result was pretty good.
Ingredients:
4 pieces of brie (with or without a herbs lay) at 100g
4 table spoons of honey
2 table spoons of flour
150g unsalted nuts (mix)
2 beaten eggs
lettuce
oil or butter
With your fingers, spread gently the honey on the pieces of cheese and coat them with the flour. Reserve. Crush the nuts - but not finely. Bathe the cheese pieces in the eggs and then the nuts. Repeat it again: in the eggs and then the nuts crumble. Press the nuts on the cheese a bit.
Warm the oil (or butter) and fry the pieces of cheese until it gets golden. Flip onto the other side and wait until it gets golden. Remove it from the pan and place on the top of a plate with (seasoned with a vinaigraitte) lettuce. Serve immediately. (serves 4)
Below: my series of photos "food porn" style.
E aí, sentiu o gostinho ? A receita original dizia "brie". Mas eu acho que dá tranqüilo para usar outro queijo francês com o "camembert", ou um holandês Gouda ou Edam. Ou mesmo uma boa fatia grossa de queijo prato aí no Brasil. Fica muito bom também.
Você faz assim: passe mel bem fininho com a ponta dos dedos em todos os lados do pedaço de queijo (um bom pedaço). Depois, passe na farinha de trigo, ovo batido, farofa de nozes, de novo no ovo batido e na farofa de nozes (eu useu apenas castanha de caju. Mas vc pode usar uma mistura de castanha do Para + castanha de caju + nozes comuns par afazer uma "farofa" de nozes). Aperte um pouco a mistura de nozes contra o queijo para deixar firme. Tenha sempre toalhas de papel de cozinha por perto, suas mãos ficam uma lambança. Depois é só fritar ligeiramente numa panelinha com óleo quente ou manteiga. Vire rapidamente e delicadamente do outro lado só para dourar, retire com escumadeira e deposite em papel absorvente. Sirva sobre uma salada verde, temperada com um pouquinho de azeite e vinagre. É fácil e muito refinado. Vai encarar ?
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